Παραλία Κύμης, Εύβοια 340 03, +30 22220-22500, info@kymipalace.gr

Επισκέψεις

Επισκέψεις

  • 001
  • 002
  • 004
  • 005
  • 5


Λαογραφικό Μουσείο (10 λεπτά οδήγηση από το ξενοδοχείο)
Το Λαογραφικό Μουσείο της Κύμης θεωρείται ένα από τα καλύτερα περιφερειακά μουσεία της χώρας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1981 με πρωτοβουλία του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Κύμης, που είναι και ο διαχειριστής του. Το κτίριο που στεγάζεται είναι από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της Κύμης, και ανήκε αρχικά στην πλούσια οικογένεια εμπόρων, Καραβοπούλου. Στο Μουσείο εκτίθεται μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων και άλλων τεκμηρίων από τη ζωή στην Κύμη τους τελευταίους δυόμιση περίπου αιώνες: φορεσιές, χειροτεχνήματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, εργαλεία, κειμήλια, ζωγραφικοί πίνακες, φωτογραφίες, έντυπα, έγγραφα κ.α. Στο μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο που βρίσκεται στην αυλή του Μουσείου, οργανώνονται κάθε Καλοκαίρι αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τοπικό αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον. Ακόμη, το ίδιο κτίριο διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τέλεση καλλιτεχνικών εκθέσεων.
Στο χωριό Πύργο της Κύμης, στο ιδιόκτητο ''Αρχοντικό Χρυσανθόπουλου'' λειτουργεί το Παράρτημα του Μουσείου, με τη συλλογή του λαϊκού καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Σωτήρη Χρυσανθόπουλου, με το πολυσχιδές ταλέντο σε κοσμικό και θρησκευτικό έργο όπως: εικόνες, τοιχογραφίες, ανάγλυφα, και με τη βιβλιοθήκη του αποτελούμενη από παλαίτυπες εκδόσεις. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην επέκταση του Μουσείου, χρησιμοποιείται για διαλέξεις, σεμινάρια, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων και κυρίως μαθητών, χρήσεις απαραίτητες και συμπληρωματικές της λειτουργίας του Μουσείου, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Μουσειολογίας.
•    Υφαντική (κυρίως τα αραχνοϋφαντα μεταξωτά και τα τιριπλένια)
•    Κεντητική (κυρίως τα κουκουλάρικα κάδρα και τα ασπροκεντήματα)
•    Ενδυμασίες (ανδρικές-γυναικείες νυφικές, γιορτινές, καθημερινές)
•    Μεταλλοτεχνία
•    Κεραμική
•    Ξυλογλυπτική
•    Λαϊκή ζωγραφική (έργα G.D'Esposito, Σωτ. Χρυσανθόπουλου).
•    Λιθογλυπτική


Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (20 λεπτά οδήγηση από το ξενοδοχείο)
Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ιδρύθηκε το 1643, σε σημείο που φαίνεται να προϋπήρχε μετόχι της αγιορείτικης Μονής της Μεγίστης Λαύρας. Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα το Μοναστήρι ήταν ανδρικό, ενώ από το 1976 γυναικείο. Η θέση που βρίσκεται, 5 χιλιόμετρα βόρεια της Κύμης, είναι κατάφυτη από άγρια βλάστηση κυρίως θάμνους αλλά και δέντρα όπως δρύες και αριές. Το παλιό μοναστήρι, που μετά τις καταστροφές που υπέστη την περίοδο της επανάστασης, είχε στο μεγαλύτερο μέρος του ξαναχτιστεί το 1847, έχει σήμερα ανακαινισθεί προσεκτικά και αποτελεί ένα πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα που είναι δεμένο πολύ αρμονικά με το εντυπωσιακό φυσικό του περιβάλλον. Μια αρμονία που αντικατοπτρίζει άμεσα και την πνευματικότητα του χώρου, όπως του την προσδίδουν με τη φυσική τους παρουσία και την ταπεινότητά τους, οι μοναχές που είναι εγκατεστημένες εδώ.  

Μονή Μάντζαρη (10 λεπτά οδήγηση από το ξενοδοχείο)
Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι και η Μονή Μάντζαρη, νότια του Οξυλίθου. Φαίνεται ότι το μοναστήρι υπήρχε ήδη πριν από την τουρκοκρατία. Παραμένει επίσης θέμα υπό συζήτηση το πότε κατασκευάσθηκε το σωζόμενο καθολικό της Μονής: μια άποψη υποστηρίζει ότι είναι του 11ου αιώνα, ενώ μια άλλη ότι οικοδομήθηκε τον 14ο ή τον 15ο αιώνα. Αχρονολόγητες μέχρι στιγμής είναι και οι θαυμάσιες τοιχογραφίες του, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από ειδικούς συντηρητές. Εορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Άγιος Δημήτριος
Στην είσοδο του γραφικού οικισμού του Αυλωναρίου, στη θέση Χάνια ή Παζάρι, δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, ένας από τους σπουδαιότερους βυζαντινούς ναούς της κεντρικής Εύβοιας και ο μεγαλύτερος από τους ναούς του ίδιου τύπου που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.
Χρονολογείται στον 13ο αιώνα και είναι κτισμένος επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Στην αρχική του μορφή πρέπει να ήταν τρίκλιτη βασιλική, που αργότερα μετατράπηκε σε σταυρεπίστεγο ναό, αρχιτεκτονικό τύπο που επικρατούσε στην Εύβοια κατά τον 13ο αιώνα.
Πρόκειται για μνημείο πολύπλοκο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική και τη μνημειακή ζωγραφική του, για τα δεδομένα των επαρχιακών ναών της Εύβοιας. Η σημερινή του μορφή προέκυψε από αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις και μετασκευές. Το εσωτερικό του διακοσμείται με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, οι οποίες σώζονται σε καλή κατάσταση και αποδίδονται στο ζωγραφικό εργαστήριο που έδρασε στην περιοχή γύρω στο 1300. Στον κυρίως ναό εικονίζονται σκηνές από τη ζωή του Χριστού και στον νάρθηκα η Δευτέρα Παρουσία. Ορισμένες από τις μορφές είναι ιδιαίτερα επιβλητικές, όπως αυτές των στρατιωτικών αγίων στον πρόναο και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον κυρίως ναό. Εντυπωσιακά είναι και τα μαρμάρινα μανουάλια που στέκουν μπροστά από το ιερό.
Ο ναός είναι τρισυπόστατος: αριστερά τιμάται ο Άγιος Ελευθέριος, δεξιά η Αγία Θέκλα και στο κέντρο ο Άγιος Δημήτριος.

Μουσείο Ελιάς «ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ»
Στο χωρίο της Άνω Ποταμίας βρίσκεται το «ΛΙΟΤΡΙΒΙ ΤΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ»,  το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και διαμορφωθεί ως μουσειακός επισκέψιμος χώρος, όπου θα γνωρίσετε την παραδοσιακή και χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής του λαδιού χάρη στα καλοδιατηρημένα παλιά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί και χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του ελαιόλαδου στην προβιομηχανική Ελλάδα.



Αρχαιολογικός χώρος Καστρί και Αρχαιολογική Συλλογή Ποταμίας
Στον ηφαιστιογενή λόφο του Αγ. Νικολάου, του οποίου το σημερινό όνομα είναι «Καστρί» βρίσκεται η ακρόπολη της αρχαίας Κύμης. Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης στο Καστρί χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.). Ο οικισμός περιβάλλεται από ισχυρό οχυρωματικό τείχος το οποίο αποτελείται από ημιεργασμένους ογκόλιθους, κτισμένους κατά το ακανόνιστο πολυγωνικό σύστημα. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν ένας μεταλλουργικός κλίβανος, κεραμίδες, πήλινα υφαντικά βάρη (αγνύθες), πήλινα ειδώλια, θραύσματα μυλόλιθων, χάλκινα νομίσματα, μεταλλικά μικροαντικείμενα, λίθινες ψήφοι, ενεπίγραφες κεραμίδες και ακατέργαστοι λίθοι με εγχάρακτα σύμβολα ή γράμματα, των οποίων η ερμηνεία παραμένει προβληματική. Τέλος, βρέθηκε πληθώρα χάλκινων νομισμάτων, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην Ευβοϊκή Συμπολιτεία και χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ.
Επίσης, πολλά ευρήματα εκθέτονται στην αρχαιολογική συλλογή της Άνω Ποταμίας, λειτουργεί δίπλα από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και περιλαμβάνει τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης - όπως νομίσματα, εργαλεία και αντικείμενα - που πραγματοποιήθηκε στον λόφο Καστρί, στον οποίο τοποθετείται η ακρόπολη της Αρχαίας Κύμης. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα εκπληκτικά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Ποταμιάς, από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, η οποία είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, με θέα στο πέλαγος και διατηρεί στοιχεία.