Παραλία Κύμης, Εύβοια 340 03, +30 22220-22500, info@kymipalace.gr

Kymi Palace

Come and enjoy

Εξορμήσεις στη φύση

  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 005
  • 006

Μύλος του Σαντά

(15 λεπτά οδήγηση από το ξενοδοχείο) Ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε στη ρεματιά που βρίσκεται ο παλιός «Μύλος του Σαντά», που λέγεται έτσι από το όνομα του τελευταίου ιδιοκτήτη του. Εδώ συγκλίνουν δυο πλούσιοι σε νερά χείμαρροι, για να συνεχίσουν πλέον σαν ένα ποτάμι, τη ροή τους προς τη θάλασσα. Πρόκειται για μια κατάφυτη μικρή κοιλάδα, σπάνιας ομορφιάς, στην οποία φθάνει κανείς μόνο από γραφικά δασικά μονοπάτια. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του υποβλητικού χώρου, είναι τα δύο μονότοξα πετρόκτιστα γεφύρια, που έχουν κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα το ένα από Ηπειρώτες μαστόρους και το άλλο από Πηλιωρείτες.

Καταρράκτης Μανικίων

(35 λεπτά οδήγηση από το ξενοδοχείο) Ανάμεσα στα χωριά Βρύση και Μανίκια, ενάμισι περίπου χιλιόμετρο από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο (εν μέρει το μονοπάτι θα πρέπει να διανυθεί με τα πόδια), στη θέση Σκαπέτοι, ο ποταμός Μανικιάτης σχηματίζει έναν πανέμορφο καταρράκτη ύψους 15 περίπου μέτρων, που αξίζει κανείς να επισκεφθείς.

Πηγή Κολέθρας – Νεροτριβή – Πηγή Φλέγας
Η Κολέθρα είναι η κεντρική πηγή ύδρευσης της περιοχής των Κονιστρών αλλά και η μεγαλύτερη στην Εύβοια. Πρόκειται για ένα χώρο αναψυχής με καταπράσινα τρεχούμενα νερά, τραπεζάκια και παγκάκια, κάτω από τον παχύ ίσκιο πλατανιών. Εάν ακολουθήσετε το όμορφο μονοπάτι δίπλα από το ποτάμι θα φτάσετε στον παλιό νερόμυλο του χωριού όπου εκεί πλένονταν τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού που πέφτει ορμητικά.

Πηγή Χωνευτικού
Μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο θα δείτε την πηγή από την οποία βγαίνει το τοπικό μεταλλικό νερό, που θεωρείται ιδανικό για τους νεφροπαθείς. Για αυτό όσοι έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά σας πάρτε όσα άδεια μπουκάλια και μπιτόνια έχετε και με μία βόλτα στο χωνευτικό γεμίστε τα!!! Και για όποιον έχει όρεξη για περπάτημα μπορεί να συνεχίσει τον χωματόδρομο μετά το Χωνευτικό και να πάει μέχρι την Αγία Παρασκευή, ένα μικρό εκκλησάκι με απίστευτη θέα την Κύμη στο βάθος αλλά και του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου απέναντι.

Έντζι - Ρίχτης
Το Έντζι είναι οικισμός δυτικά των Καλημεριάνων και το όνομά του οφείλεται στο Γερμανό γεωλόγο και ορυκτολόγο Έντσε Φραντς (Entze Franz). Ο βασιλιάς Οθωνας και η συνοδεία του κατά την επίσκεψή τους στην Κύμη και τα περίχωρα, ανακάλυψαν την ύπαρξη ανθρακοφόρων στρωμάτων η εκμετάλλευση των οποίων άρχισε από το 1844. Και ενώ τα πρώτα χρόνια ο λιγνίτης μεταφερόταν από τα ανθρακωρυχεία της Καζάρμας το 1870 η μεταφορά του λιγνίτη μεταφέρθηκε στα ορυχεία του Έντζι και των Μαλετιάνων η οποία γινόταν μέχρι την Παραλία της Κύμης με εναέριο τρενάκι. Από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής εξορυσσόταν λιγνίτης άριστης ποιότητας. Η λειτουργία τους σταμάτησε οριστικά το 1962.
Ρίχτης: Η εγκατάσταση φόρτωσης λιγνίτη που βρίσκεται στο λιμάνι της Κύμης πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή των αρχών του 20υ αιώνα (1913) που συνδέεται με τα πρώτα βήματα της εκμετάλλευσης λιγνίτη στην Ελλάδα. Η κατασκευή αυτή αποτελεί σημαντική μαρτυρία των τεχνικών και μέσων που εφαρμόστηκαν στην μεταφορά προϊόντων εξόρυξης και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για το λιμάνι και τους κατοίκους της περιοχής.

Αρχαιολογικός χώρος Βιγλατούρι
Σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα, στο λόφο Βιγλατούρι, έχει ανακαλυφθεί ολόκληρος οικισμός της προϊστορικής και γεωμετρικής περιόδου με σπίτια, ιερά, πλατείες, δρόμους και τάφους, τα ερείπια της αρχαίας Κύμης, της πόλης που συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου αι. π.Χ. στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα. Έχουν αποκαλυφθεί ορθογώνια και αψιδωτά οικοδομήματα, λιθόστρωτοι δρόμοι, κατασκευασμένοι από μικρές πέτρες, βότσαλα και πατημένα όστρακα, καθώς και μικρό τμήμα του τείχους στους πρόποδες του λόφου. Στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού υπήρχε πλατεία και ένα ωοειδές λιθόκτιστο κτήριο, το ιερό, που βρέθηκε ασύλητο και έχει δώσει πλούσια κεραμική, η οποία ανάγεται χρονολογικά στα μέσα του 8ου αι. π.Χ.

Δραγωνέρα – Κάστρο Κούπα
Αρχαίο κάστρο που ήταν συνεχώς σε λειτουργία από την αρχαιότητα μέχρι τη Φραγκοκρατία. To κάστρο βρίσκεται στο λόφο Δραγωνέρα ή Δραγγονάρα ή Τραγκουνάρα στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Μαυροβούνι και δυτικά από το χωριό Βρύση στην περιοχή Κύμης στην Εύβοια. Κάτω από το λόφο κυλάει το ρέμα Μανικιάτης.
Το κάστρο οχυρώθηκε για πρώτη φορά μάλλον τον 4ο π.Χ. αιώνα - όπως φαίνεται από τα εντυπωσιακά ισόδομα τείχη χτισμένα με μεγάλους και καλά επεξεργασμένους ορθογώνιους ογκόλιθους.
Στο κέντρο του ανατολικού τμήματος υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Δραγωνιέρας που γιορτάζει την 1η Αυγούστου. Στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν σπασμένοι κίονες που μαζί με τις επτά μαρμάρινες κολόνες που στηρίζουν την σκεπή της, μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου ναού στο χώρο, που πιστεύεται ότι ήταν της Αρτέμιδος.

Νεραϊδολίμνη
Όμορφο μονοπάτι λίγο έξω από το γραφικό χωριό των Ανδρωνιάνων το οποίο καταλήγει σε μία μικρή λίμνη. Η σηματοδοτημένη διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι μέσα σε οργιαστική βλάστηση με πινελιές τέχνης από τους ντόπιους θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.